Konu

Günlük Beyin Egzersizleri

günlük beyin egzersizleri

Günlük Beyin Egzersizleri

Günlük beyin egzersizleri: sağlıklı bir hayat için egzersiz yapmak gerektiği artık herkes tarafından benimsenmiş bilimsel bir gerçek. Yürüyüşlere çıkmak, tempolu koşular ve antrenman koçları ile sağlıklı bir beden de kalmayı yaş ilerledikçe fiziksel olarak yeteneklerimizi olabildiğince korumayı amaçlıyoruz.

Ancak bazen beynimizin de geliştirilmesi gereken bir kas olduğu gerçeğini gözden kaçırıyoruz. Zamanla tüm vücudumuzda olduğu gibi beynimizde de kas kayıpları yaşıyoruz. Yaş ilerledikçe fiziken sağlıklı kalmak tek başına yaşam konforumuzu sağlamak için yeterli değil. Bunun yanında zihnen ve ruhen de kendimizi sağlıklı tutmak oldukça önemlidir.

Ebetteki egzersiz yapmak da beynin kas gelişimi için oldukça faydalı. Ama tek başına yeterli olmayabiliyor. Durgun bir beyin, yaşam içindeki sürekli durağanlık beynin gelişimini engelleyip demans gibi problemlerin daha erken başlamasına neden olabiliyor. Beyin gelişimi sadece yaşla yavaşlamıyor durağan bir beyin yaşlılığa kalmadan orta yaşlarda da gelişimini durdurabiliyor. Beynin sık sık çalıştırılması her yaş için önem taşıyor. Beynin gelişmesi için yapılacak küçük eylemler ciddi değişikliklere neden olabiliyor. Beyin egzersizlerindeki asıl mantık beyni günlük rutininden çıkarmaktır. Beyni zorlayan her türlü aktivite egzersiz olarak düşünülebilir.

Bu egzersizler uzun vadeye yayılmış da olabilir günlük rutinlerle de desteklenebilir. Günlük beyin egzersizleri ise gün içinde yapacağınız küçücük değişiklerle büyük sonuçlar almanızı sağlayabilir. Peki günlük beyin egzersizleri nelerdir?

Çok küçük değişikliklerle beyninizi zorlamanın ipuçlarını şu şekilde sıralayabiliriz.

 

Günlük beyin egzersizleri:

  • Günlük hedefler koyarak kitap okumak

Kitap okumak mutlaka rutinlerimize dahil olmalı. Çünkü kitap okumak beynin sol lobu ve sağ lobunu aynı anda çalıştıran bir eylemdir. Okuma sırasında takip edip anlama sol lob ile yapılırken sağ lob ise okuduğu şeyleri hafızasında şekillendirir. Bu nedenle kitap okumak uzmanlar tarafından günlük beyin egzersizlerinize ilk olarak eklemeniz gereken bir alışkanlıktır.

  • Televizyon izlemek yerine radyo dinlemek

Çalışmalar televizyon karşısında geçirilen vakitte sol lobun aktifliğini koruduğunu ancak zihinde canlandırılması gereken bir durum olmaması nedeniyle sağ lobun pasif kaldığını ve gelişmediğini ortaya koymuştur. Radyo dinlemek ise beynin daha fazla aktif olduğu aynı zamanda gündemi takip edebildiğiniz bir aktivitedir. Bu nedenle bir eylemin süresini arttırırken diğerini azaltmakta fayda vardır.

  • Rutinlerinizi sıklıkla kullanmadığınız elinizle yapmaya gayret gösterin

Sabahları dişlerinizi fırçalarken her zamanki elinizi değil diğerini kullanın. Gün içinde not almak için sağ elinizle yazı yazıyorsanız sol elle yazmaya çalışın. Diğer günlerde de bu elinizi olabildiğince düzgün kullanmak için beyninizi zorlayın.

  • Yeni rotalar keşfedin

Gün içinde dışarı çıktığınızda markete ya da parka hiç fark etmez, pek kullanmadığınız bir rota takip edin. Bazen yolu uzatacak dahi olsa yeni sokaklara girin ve gideceğiniz yere farklı bir yoldan ulaşın.

  • Sosyalleşin

Birileri ile iletişimde olmak ve güzel vakit geçirmek kişiyi durağanlıktan çıkarır. Yeni konular yeni arkadaşlıklar eğlenceli olduğu kadar iyi de bir egzersizdir. Mümkünse buluşmaların çoğunu dışarıda planlamaya çalışın. Böylelikle çok daha aktif bir egzersiz yapmış aynı zamanda beyniniz de daha fazla uyaranlarla tetiklenmiş olacaktır.

  • Yeni kelimeler öğrenin

Günlük beyin egzersizlerinden bir diğeri de yeni bir şeyler öğrenerek beyni aktif etmek için yapılması gerekenler arasındadır. Örneğin kitap okurken karşılaştığınız ya da çevrenizde duyduğunuz bilmediğiniz kelimelerin anlamlarını öğrenin ve not alın. Bu bir deyim, bir atasözü de olabilir. Sonraki günlerde konuşurken bu kelimeyi cümle içinde kullanmaya özen gösterip kelime dağarcığınıza ekleyin.

  • Meditasyon yapın

Günlük rutininize meditasyonu ekleyin. Gün içinde telefon, televizyon gibi dijital uyaranlar da dahil sadece kendinizle kaldığınız bir an yaratın. Ağır nefeslerle varsa kaygı yaratan durumları düşüncelerinizden uzaklaştırıp daha olumlu olaylara odaklanarak beyninizi rahatladın.

  • Küçük ama etkili oyunlar oynayın

Oyunlar oynamak beyin için oldukça önemli bir egzersiz. İsterseniz birileriyle isterseniz tek başınıza oynayabileceğiniz yaratıcı ve hafıza geliştirici oyunlar oynayın. Bu oyunlarla ilgili birkaç örneği şu şekilde sıralayabiliriz.

Günlük beyin egzersizleri için eğlenceli oyunlar:

  • Ben kimi gördüm?

Örneğin yürüyüş esnasında yanında geçip gittiğiniz birini belirleyin ve dış görünüşü ile ilgili neler hatırladığınızı sayın. Yeşil ceketli, kısa boylu, esmer, zayıf… gibi özelliklerden ne kadarını hatırladığınız konusunda kendinizi deneyin.

  • 10 işe yarar

Bulunduğunuz yerde bir objeyi seçin ve onun yapısını en ince ayrıntıları ile inceleyin. Sonrasında bu nesne ile yapılabilecek 10 farklı iş türetmeye çalışın. Örneğin objeniz bir kitap olsun, kitap okumak için kullanılır, dik yürümek için başın üstüne konur, masadaki dosyaların rüzgarda uçmaması için ağırlık olarak kullanılır gibi…

  • Körebe

Beş duyunun bazılarını diğerlerine oranla daha az kullanırız. Tahmin edilebileceği gibi görmek en sık kullandığımız duyu organımız. Aslında bu egzersiz çocukken oynanan körebenin bir versiyonu. Görme duyusunu kullanmadan diğer duyu organlarını aktif etmek için kullanılabilecek bir alternatif. Gözlerinizi isterseniz kapatarak isterseniz bir kurdele bağlayarak göremeyeceğiniz bir durumda olun ve diğer organlarınızla nesneleri tanımaya çalışın. Örneğin mutfakta elinizle dokunduğunuz nesneleri dokusunu hissederek, koklayarak, tadına bakarak, hafifçe bir yüzeye çarptığınızda sesini duyarak tanımaya çalışın.

  • Zihin haritası

Bir kağıda mahallenizin, caddenizin, sokağınızın hatta şehrinizin haritasını çizmeye çalışın. Nerede hangi market var, cadde üzerindeki otobüs durakları, manav, belediye binası…. Aklınıza gelen tüm bilgilerle haritanızı yavaş yavaş büyütün ve detaylandırın.

  • Yeni yerlere gidin ve farklı lezzetler tadın

Günlük beyin egzersizlerinden bir diğeri de daha önce hiç görmediğiniz mekanlarda bulunmak. Bu yeni yerde her bir detayı görerek oranın farkına varmak beyin gelişimi için iyi bir yoldur. Bu mekanın kokusu, sıcaklığı gibi detayları fark edin. Bu mekanlarda daha önce hiç tatmadığınız lezzetler tadın ve bu konuda açık olun. Beyne iletilen her yeni sinyal gelişimi için önemli bir yer tutar. Keşif beyni zinde tutan, durağanlıktan kurtaran önemli bir anahtardır.

  • Müzik dinleyin, enstrüman çalın

Yapılan çalışmalara göre neşeli müzikler dinlemek, eşlik etmek beynin daha iyi fikir üretmesine etki etmektedir. Enstrüman çalmak ise başlı başına beynin bütünü ile çalışmasını sağlayan bir egzersizdir.

  • Aktif olun

Sürekli hareket halinde olmak zinde olmak için oldukça değerlidir. Düzenli spor yapın, yürüyüşe çıkın, gönüllü olarak organizasyon gruplarına dahil olun, daha önce gitmediğiniz yerler için turizm turlarına katılın. Çünkü fiziken hareketli olmak ve zihnen de sosyalleşmek beyin gelişiminizde destekleyici olacaktır.

  • Sağlıklı beslenin ve uykunuzu alın

Sağlıklı beslenmek ve yeterli uykuyu almak hem fiziken hem de zihnen sağlıklı kalmanın olmazsa olmazıdır.

Günlük Beyin Egzersizleri

Sıralanan egzersizlerinin bazılarını günlük beyin egzersizi rutinine eklemeli bazıları için haftalık olarak program yapmalısınız. Küçük görünen bu değişiklikler sadece ileri yaşlar için değil her yaş için oldukça önemli egzersizlerdir. Beynin aktif olarak çalışması yeni şeyler keşfetmesi bu kadar küçük değişikliklerle mümkün.

Her egzersizin aslında amacı aynıdır.

  • Beyni dinç tutmak,
  • Onu şaşırtmak,
  • Yeni şeyler öğrenmeye zorlamak,
  • Pasif kalmış kısımları tekrardan canlandırmak,
  • Alışık olduğu rutini bozarak yeni eylemler için çalışmasını sağlamak.

 

Basit ama etkili bu egzersizlerin beyninizin işleyişini değiştirebileceğini, yaşantınızın daha aktif ve daha konforlu olmasını sağlayabileceğini unutmayın. Günlük beyin egzersizleri rutininize dahil edin.

Etiketler:

ekaakademi, zihin, analitik,