Çocuklarda Ekran Bağımlılığı
Çocuklarda ekran bağımlılığı günümüzde ailelerin en önemli sorunlarından biri. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte çocukların sürekli ekran oyunları oynamak istemesinin, uzun süreli video izlemlerinin önüne geçmek her geçen gün aileleri daha fazla zorlamaktadır.
Peki ekran bağımlılığı (teknoloji bağımlılığı) nedir?
Ekran bağımlılığı sadece çocuklarda olmamakla birlikte kişinin ekran karşısında kontrolünü yitirmesi ve ekrandan uzaklaştığında bunun yoksunluğunu hissetmesi olarak açıklanabilir. Uzmanlar ekran bağımlılığını televizyon, tablet ve telefon gibi sürekli bakmayı gerektiren ekranların uzun süreli ve kontrolsüz kullanılması olarak tanımlamaktadırlar.
Ekran bağımlılığı belirtileri nelerdir? Çocuklarda ekran bağımlılığı
Ekran karşısındayken dışardan sorulan sorulara kayıtsız kalması, yemek yeme, ödev yapma ve diğer faaliyetlerini aksatma ve sadece ekran karşısındayken mutlu olma gibi belirtiler birçok aile için tanıdık gelecektir.
Çocukta uyku bozuklukları, konuşmada gerilik, sosyalleşmede isteksizlik ve başarısızlık, sürekli tablet, telefon, bilgisayar ve televizyon gibi ekranlarda bir şeyler yapmak istemesi ve bunu sık talep eder hale gelmesi en önemli belirtiler içindedir. Ailelerin bu belirtilerle karşılaşması ve belirtileri bir şekilde hafifletememesi çocuklarında ekran bağımlılığı olduğunu göstermektedir. Ekran bağımlılığı çocuklar için oldukça zararlı olmakla birlikte bazı davranış problemlerine neden olmaktadır.
Çocuklarda ideal ekran süresi;
- 2 yaşın altındaki çocukların hiçbir şekilde ekrana maruz bırakılmaması gerekir.
- Okul öncesi çocuklarda (3-6 yaş) 30 dakika
- İlköğretimin ilk yarısı (ilk 4 sene) 45 dakika
- İlköğretimin ikinci yarısı (son 4 sene) 1 saat
Çocuklarda ekran bağımlılığının zararları nelerdir? Çocuklarda ekran bağımlılığı
Ekran bağımlılığı sorunları olan çocuklar birçok farklı konuda tehlikelere ve psikolojik bozukluklara açık hale gelirler. Birkaçını şu şekilde sıralayabiliriz.
- Sosyal anksiyete
- Hiperaktivite
- Dikkat eksikliği
- Dürtü kontrol bozuklukları
- Kaygı, obsesif düşünceler ve özgüven eksikliği
- Uyku bozuklukları
- Kaslarda ağrı ve ellerde uyuşukluk
- Okul hayatında akademik düşüş
- Gerçekle bağlantının kopması ve sosyalleşme sorunları
- Yaşam doyumunun azalması gibi durumlar ekran bağımlılığının başlıca zararları olarak gösterilmektedir.
Çocukların ekran karşısında vakit geçirmesinin zarlarından biri de sosyal medyada gördükleri özendirici paylaşımlar nedeniyle kendilerini ve yaşadıkları hayatı beğenmeyerek ve memnun olmayarak büyümeleridir. Bu nedenle ailesine ve kendisine karşı öfke hissetmesi görülen zararlar arasındadır. Ayrıca sosyal medyada yabancılarla iletişime geçmek durumunda her türlü istismarın önünü açmaktadır.
Ailelerin çocuklarında ekran belirtisi gördüğünüzde bilinçli bir yaklaşım izleyerek çözüm yollarına başvurması oldukça önemlidir.